Tunnista lapsen näköongelmat

Lasten näköongelmat voivat jäädä helposti huomaamatta, sillä lapset eivät aina osaa ilmaista näköön liittyviä vaikeuksiaan. On kuitenkin tärkeää tunnistaa mahdolliset merkit ajoissa, jotta lapsi saa tarvittavan avun ja hoidon. Tässä muutamia merkkejä, joihin vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Silmien siristely ja pään kallistaminen

Siristeleekö lapsesi silmiään tai kallistaa päätään yrittäessään nähdä tarkasti? Näillä tavoin lapsi pyrkii parantamaan näön tarkkuutta jolloin se voi olla merkki näköongelmista.

2. Lähelle meneminen

Istuuko lapsesi aina lähellä ruutua katsoessaan televisiota? Tämä saattaa olla merkki huonontuneesta kaukonäöstä.

3. Lukemisen hitaus tai tekstin seuraaminen sormella

Onko lapsesi haluton lukemaan? Onko lukeminen erityisen hidasta? Seuraako lapsesi tekstitä sormella?Heikentynyt näkö ja esimerkiksi karsastus vaikuttavat tekstin selkeyteen. Lukeminen saattaa tuntua työläältä jolloin lapsi saattaa alkaa vältellä sitä.

4. Päänsärky ja silmien väsymys

Valittaako lapsesi silmien väsymyksestä tai päänsärystä? Mikäli lapsella on näkemisen kanssa haasteita saattaa erityisesti lukeminen tai pitkään keskittymistä vaativa toiminta aiheuttaa kyseisiä oireita.

5. Ongelmia koulutyössä

Heikko näkö voi vaikeuttaa koulussa menestymistä. Jos lapsella on vaikeuksia lukea taululta, seurata kirjoitettua tekstiä tai pysyä mukana oppitunneilla, voi olla hyvä selvittää josko ongelmat johtuvat heikosta näöstä.

6. Silmien poikkeava liike tai karsastus

Jos huomaat lapsen silmissä poikkeavaa liikettä, kuten toisen silmän kääntymisen ulospäin tai sisäänpäin, kyseessä voi olla karsastus tai muu silmien yhteistoiminnan häiriö, joka vaatii tarkempaa tutkimista.

7. Milloin hakeutua näöntutkimukseen?

Jos havaitset lapsellasi jonkin näistä merkeistä, on suositeltavaa varata aika optikolle tai silmälääkärille. Näin voidaan estää näköongelmien paheneminen ja tukea lapsen normaalia kehitystä. On hyvä muistaa, että lasten näkö tulisi tarkistaa säännöllisesti, vaikka mitään oireita ei ilmenisikään. Kasvavassa iässä olevan lapsen näkö saattaa muuttua merkittävästi jopa puolessa vuodessa.